fbpx

ord og uttrykk

Snakk padel flytende

 

Det finnes en hel rekke med ulike padel-uttrykk som brukes av padel-spillere og fans. Noen av uttrykkene kan være forvirrende i begynnelsen, så det er bare å begynne å øve slik at du kan snakke flytende Padel på banen innen kort tid!

Har du akkurat begynt å spille padel? Eller har du kanskje begynt å se på Padel-videoer på YouTube, eller noen av de direktesendte kampene som streames rundt omkring? Sannsynligvis vil du, som med andre idretter, høre noen ord og uttrykk du ikke har hørt før. I denne artikkelen går vi gjennom noen av de mest brukte padel-uttrykkene.

Rally

Ballvekslinger mellom to spillere. Et rally begynner når mottakeren returnerer serveren og slutter når spilleren vinner poenget.

Víbora

Neste er víboraen, som ligner på bandejaen. Den største forskjellen er at víboraen slås med mye mer kraft og spin enn bandejaen.

En víbora slås vanligvis diagonalt ned. Den skal øke hastigheten på et rally og ta initiativet fra motstanderen, mens backspinen på ballen hindrer den i å hoppe opp og vekk fra veggen.

I motsetning til en smash, er ikke en víbora nødvendigvis et forsøk på å vinne poeng, selv om det absolutt kan være det.

Bandeja

Som et av de mest brukte slagene i Padel, er bandeja en viktig del av padel-vokabulariet. Enkelt forklart er det et overhåndsslag slått med spin i stedet for kraft.

Bandejaen, som alltid tas i luften uten å la ballen treffe bakken, brukes ofte for å bremse et rally (forklart nedenfor) eller for å senke en lob uten å smashe ballen. Spillere med defensiv orientering eller spillere som ikke er flinke til å slå hardt, vil ofte lene seg på å ha en god bandeja.

Selv om bandeja ofte ses på som et trygt alternativ for å holde seg gående i et rally, kan velplasserte bandejas også sikre deg poeng. Se video

Bajada

Et annet uttrykk som brukes ofte, er bajada. Kort forklart er det når ballen tar en høy bounce fra veggen og bringes ned med et overhåndsslag.

Selv om det ofte er tilfelle, trenger en bajada ikke nødvendigvis å bli slått med hensikt om å vinne poeng. Alle overhånds-slag hvor ballen først traff veggen, faller under bajada-paraplyen, som bokstavelig talt betyr «å bringe ned» på spansk.

Chiquita

Et av de mer delikate slagene i padel, og et av de vanskeligere å få til, er chiquitaen.

En chiquita ligner på en drop shot (forklart til høyre), i den forstand at du legger ballen i fremre del av banen og nær nettet. Men en chiquita blir også slått fra den fremre delen. Det er et veldig delikat slag, som i essensen løfter ballen veldig mykt rett over nettet fra nært hold, og gjør at den faller ned rett bak det.

Drop shot

Et skånsomt utført skudd som vil treffe over nettet slik at motstanderen ikke klarer å nå ballen.

Drop Shot Padel